24-12-17

Goud.

Het jaar zit er bijna weer op. Een goed jaar durf ik te zeggen. Want onze vogelwerkgroep zit opnieuw stevig in de lift. Vandaag maar liefst 16 deelnemers aan onze wandeling in Widooie. En de sfeer zat er heel goed in. Zeker tijdens de stilaan traditionele après-birding. Het kleine, gezellige cafeetje zat met ons gezelschap tjokvol. 

En dat mijn telescoop werd ingepalmd door een jeugdige deelnemer vond ik totaal geen probleem. Integendeel, zo een kereltje dat enthousiast wordt bij het bekijken van een biddende torenvalk of een voorbijzwevende blauwe kiek maakt mijn dag meer dan goed.

IMG_1389.JPG

146.

Mijn voornemen van begin dit jaar werd trouwens ruim gehaald. 140 soorten zien in onze regio was mijn doel. En op dit moment staat de teller op 146. Een roepende goudvink kreeg de eer om mijn lijst voor dit jaar (denkelijk) te vervolledigen. En met dat aantal sta ik op dit moment op nr 1 in onze Fruitstreek. Niet dat iemand anders daar wakker van ligt. Maar ik vind het toch leuk. In totaal werden er 173 soorten gezien. Dus ik heb er toch nog een heleboel gemist. De dips die ik had moeten scoren waren ooievaar, goudplevier, zwarte specht en wulp. Ook kraanvogel stond er tussen. Maar gisteren had ik het geluk om een mooie groep overtrekkende grusgrusen te kunnen bekijken. Weliswaar niet binnen de grenzen van onze regio. Maar het staat toch wel mooi op mijn jaarlijst.

goudvink-054.jpg

Een ander getal waar ik dan weer gelukkig van word is 112. Het aantal waarnemers dat minstens 10 soorten heeft gezien in de Fruitstreek. De mensen die beweren dat er hier geen vogelkijkers actief zijn worden hiermee de mond gesnoerd. 

Hoeveel ?

Een vraag die al een paar weken door mijn hoofd spookt. Hoeveel vogels zou je als vogelkijker nu eigenlijk op één jaar zien ? Als ik mijn jaarlijst bekijk op waarnemingen.be dan waren er dat in 2017 3.344. Maar ik weet dat dit een heel eind onder de werkelijkheid zit. Want ik noteer niet nauwgezet alle vogels die ik zie. Dat kan ik zien aan mijn top 5. Torenvalk met 95 waarnemingen en 101 exemplaren en buizerd met 91 waarnemingen en 131 exemplaren zijn nummer 1 en 2. Gewoon omdat ik tijdens mijn vangstdagen op deze soorten heel wat waarnemingen ingeef. Grote zilverreiger is met 36 waarnemingen ook een gevolg van mijn rondgerij in de Zuid-Limburgse velden. Zelfde voor kievit maar daar is het aantal exemplaren met 235 merkelijk hoger. En dit omdat ik voor deze zwart-witte stuntvliegers meestal de aantallen ook ingeef. Kort samengevat. Mijn waarnemingen geven totaal geen beeld van wat ik werkelijk gezien heb.

Daarom mijn (gekke) voornemen voor 2018 om een poging te doen om zo veel als mogelijk waarnemingen in te geven en dit met de juiste aantallen. Het lijkt alvast een behoorlijk ambitieuze opdracht die denkelijk wel ergens in de eerste maanden zal stranden (zou niet de eerste keer zijn). Maar momenteel is mij enthousiasme sterker dan mijn gezond verstand. Aan mijn wekelijkse posts op mijn blog zal je kunnen zien hoe ver mijn wilskracht zal reiken.

Tenslotte wil ik iedereen prettige feestdagen wensen en een een vogel-overlopend 2018.

goudhaan0001.jpg

 

 

17-12-17

Fast-food mezen

In heel wat tuinen kom je momenteel dingen tegen als vetbollen, netjes met pindanoten en zonnebloempitten à volonté. Want vogeltjes voederen is stilaan een traditie geworden. Ik doe er ook enthousiast aan mee. Op mijn ringplek is een voederplaats met alle ingrediënten die ik al opnoemde. Zo gaan er elke winter verschillende zakken vogelzaad en zonnebloempitten over de toonbank bij mijn locale grossier in dierenvoeders. En de vetbollen en pindanoten worden met volle dozen bijgesleurd. En mijn werk levert ook wat op. Alles moet een paar keer per week aangevuld worden omdat mijn gasten het in sneltempo naar binnen spelen. Hun enige tegenprestatie is om die paar keer dat ik mijn netten zet zich gewillig te laten vangen en ringen. Wat meestal ook vrij goed lukt.

pimpel0001.jpg

Vettig dieetje.

Zo was er dan ook vandaag een vangsessie gepland. En het waren vooral de mezen die paraat waren. Met pimpels op kop. En aangezien het de tweede vangdag van dit winterseizoen was had ik heel wat geringde exemplaren in de netten hangen. Altijd leuk om zo te ontdekken dat ze mijn voeder-inspanningen ook wel een beetje appreciëren. Maar vooral leuk omdat je van deze terugvangsten toch wel wat kan leren. Zo viel het mij op dat die pimpelmezen toch wel wat zwaarder waren dan bij hun vorige controle. Gemiddeld bleken ze maar liefst 9,31% in gewicht te zijn toegenomen. En dat is toch wel een stevige stijging op goed een maand en half. De sterkste stijger ging van 10,9 gram op 17 oktober naar 12,8 gram vandaag. Dat is maar liefst meer dan 17% erbij. Als jij dit zou doen dan denk ik dat ze je naar een diëtiste slepen. 

Ik heb van mijn vangdagen van september tot nu alle gewichten van pimpelmezen even op een rijtje gezet. En dan zie je dat ze voor ik begon met vetbollen en pindanoten rond te zwieren gemiddeld rond de 10 gram blijven zweven. Maar eenmaal mijn restaurant opengaat dan gaat dat gewicht plots met een ruk de hoogte in. Dan zitten ze gemiddeld een stuk boven de 11 gram.

pimpelmezen-gewicht.jpg

Gemiddelde gewicht van gevangen pimpelmezen per vangperiode.

En de reden moeten we niet ver gaan zoeken. Hun lievelingskostje in mijn restaurantje zijn vetbollen, pindanootjes en zonnebloempitten. Alles voorzien van een stevige shot vet. Ze krijgen massaal calorietjes binnen. Wat goed is om de koude en sombere dagen door te komen. Maar gezond en gevarieerd is anders. Moet ik dan anders gaan voederen en groentjes en andere gezonde dingen voorzien ? Ik vrees dat dan mijn voederplaats niet zo druk zal bezocht worden. En ook mijn netten zullen tijdens de vangdagen vrij leeg blijven vrees ik. We mogen deze vliegende gasten niet vergelijken met ons mensen. Zij verbruiken een massa energie tijdens de wintermaanden om in het voorjaar topfit aan het broedseizoen te kunnen beginnen. Een seizoen dat ook weer het onderste uit hun mezenkannetje vraagt. Geef ze dus maar gewoon de klassieke vetbollen en pinda's. Ze weten wel wat ze nodig hebben om te overleven.

Survivers.

En dan waren er de drie merels. Neen, geen persiflage op de bekende story van de drie biggetjes. Gewoon drie merels die ik kon vangen vandaag. Alledrie al voorzien van een ring zodat ik kon nakijken wanneer ik ze de vorige keer in mijn handen had. En alledrie vrouwtjes.

merel0001.jpg

Een 1ste jaars vrouwtje werd al gevangen door mij op 4 augustus van dit jaar. Een adult vrouwtje was al te gast op 10 september van dit jaar. Maar mijn vangst die mij het meest plezier deed was die van een adult vrouwtje met ringnummer eindigend op 224. Zij kreeg al een volledige post op mijn blog helemaal aan haar besteed. Want dit beruchte en bekende vrouwtje zit al minstens sinds 28 september 2014 in mijn tuin. Zij hebben dus alledrie het dodelijke virus overleefd en hopelijk zijn ze er zelfs ondertussen resistent tegen. 

Ik zag deze morgen trouwens vier verschillende merels op mijn gazon. Dat was al even geleden. Het was een opluchting om deze rondhippende wormen-detectors bezig te zien. Want even heb ik getwijfeld of de merels deze aanslag op hun bestaan zouden te boven komen. Ze leken wel helemaal uit mijn omgeving verdwenen. Maar ik kan je nu al vertellen dat ze terug zijn in mijn tuin. Of zoals den Arnold zou gezegd hebben : "I'll be back".

10-12-17

Super-Mickey.

Ik ben een kluns, Neen, verbetering, ik ben een grote kluns. Vanaf het moment dat ik activiteiten moet doen waar fysieke vaardigheden of gereedschap aan te pas komt loopt het meestal mis. Als ik aankondig thuis dat ik even in de tuin ga werken of één of andere constructie in elkaar ga prutsen legt mijn echtgenote het nummer van de spoeddienst alvast binnen handbereik. En ik kan deze beweringen staven met harde bewijzen. Er bestaat een lijstje van mijn blunders. En daar heb ik er onlangs nog eentje aan toegevoegd.

Momenteel ben ik volop bezig met het ringen van mijn favoriete soort, torenvalkjes. Dit gebeurt met een val waarin een muisje zit als lekker hapje voor de vogel die ik wil ringen. De gevolgde procedure is meestal dezelfde. Torenvalkje vinden, val uitzetten, torenvalkje vangen (als hij dat wil), uit de val halen, ringen of ring controleren, leeftijd en geslacht bepalen, vleugel meten, wegen, terug loslaten, alle materiaal terug inladen en naar de volgende op zoek. En bij die voorlaatste stap ging het die keer mis. 

IMG_1346.JPG

Een gevangen torenvalkje net voor het loslaten.

Ik kwam aan bij mijn volgende torenvalk en toen ik de val wilde pakken om uit te zetten bleek die nergens te bespeuren. Laten staan bij de vorige vangst! Dus snel terug gereden waar inderdaad de val nog stond. Maar niet zoals ik ze voor ogen had. Ze stond volledig "paraplu" en het kooitje waar mijn "Mickey" in zat was zo goed als volledig plat. Ik was er dus gewoon bij het achteruit rijden los over gereden. Ik ben dus een grote, héél grote kluns.

Maar mijn eerste reactie was niet "verdomme mijn kooi stuk", maar wel "hoe is het met Mickey?". Want ik heb ondertussen toch, als je zo de ganse dag rondrijdt samen in de auto, een soort band opgebouwd met mijn muisjes. Ik betrap er mezelf op dat ik aan hun vaak vertel wat ik allemaal wel meemaak met die moeilijke torenvalkjes die niet willen meewerken.  Ik geef mijn vier mouse-ketiers ook de beste zorgen. Een mooi en proper hokje en elke dag een lekker appeltje of broodje. Er zijn soortgenootjes die het met minder moeten stellen. En nu rij ik toch wel over één van mijn beestjes dacht ik.

Maar gelukkig bleek Mickey aan de dood ontsnapt. Ze (of hij) zat mij vlak naast het kooitje met zijn kleine kraaloogjes aan te staren. Het kooitje stond aan de zijkant een beetje open. Het leek wel of ze met superkrachten de ijzeren staven had opengebroken om er uit te raken. Toen ik dichterbij kwam huppelde ze vrolijk het gras in. Net of ze nog even afscheid wou nemen voor ze de wijde wereld introk. Gelukkig.

Ik zal het dus met één mouse-ketier minder moeten doen. En die kooi ? Die werd vakkundig hersteld. Mijn echtgenote had wijselijk gezegd dat Rob dat maar moest doen uit vrees dat ik anders mogelijk weer richting spoed kon rijden. Ik volgde netjes die raad op en ze werkt nu opnieuw perfect. Met vijf gevangen torenvalkjes gisteren is dat alvast bewezen. Op dat gebied ben ik dan toch niet zo een grote kluns.

IMG_1341.JPG

De herstelde val en het verklunste kooitje.