14-01-18

Mistig blauw.

De teller staat op net geen 5.500 geregistreerde vogels na 2 weken. Niet slecht. Mijn voornemen om dit jaar alle vogels die ik tegenkom te registeren is wel al even bijgesteld naar "zo veel als mogelijk". Want alles registreren is gewoon onbegonnen werk. Zelfs met een futuristisch speeltje als Obsmap waar je je waarneming gewoon kan inspreken. Dus worden alle waarnemingen tijdens mijn wandelingen of autoritten ingegeven en dat is toch al het stevig deel denk ik.

Het gaat ondertussen om 530 waarnemingen met in totaal nu al 76 soorten, waarvan 64 in de Fruitstreek. Deze week deed ik 14 "nieuwe" soorten erbij. Dat tempo zal zeker en vast wel nog dalen. Voor de Fruitstreek kwamen er 7 bij zijnde matkop, steenuil, witte kwik, boomkruiper, aalscholver, goudvink (vrouwtje dat zich mooi liet zien) en waterral. Deze laatste liet zich uitvoerig bekijken op net dezelfde locatie in de Broekbeemd als vorige winter. Dus denkelijk hetzelfde beest dat dit plekje terug komt bezoeken. Honkvast noemen ze iets. Op de Belgische lijst kwam er ook nog bij bergeend, smient, wintertaling, brilduiker, nonnetje en stormmeeuw. Allemaal dankzij een kort bezoekje aan de Maaskant. En natuurlijk een zàààààlige blauwstaart.

Steenuil-soap.

Ondertussen zijn we ook nog bezig met het ringwerk. Voorlopig een mager beestje want de torenvalkjes zijn dun gezaaid en hebben weinig oog voor mijn muisjes. En de voederplek blijft ook dun bevolkt waardoor er voorlopig nog geen plannen zijn om daar eens te ringen. Dus begonnen we maar even aan de steenuiltjes.

IMG_1435.jpg

De eerste voor dit jaar, een steenuiltje.

In deze periode controleer ik al mijn nestkasten op gebreken en om als dat nodig is ze wat te ontdoen van een te dikke laag vuiligheid. Want die kleine viezerikjes kunnen er een boeltje van maken. Dit levert mij dan ook gegarandeerd vieze blikken op als ik met een steenuil-geurtje terug thuis kom. Jammer dat er naast de blog en de vlog geen glog bestaat, een geur-blog. Dan kon ik jullie even laten meegenieten.

En tijdens die controles zijn er soms broedvogels aanwezig die even schuilen in nestkasten. Die kan ik dan checken op de aanwezigheid van een ring en als die ontbreekt ook ringen. Het leuke van zo een controles is dat je heel wat smeuïge verhalen te weten komt. In steenuiltjesland wordt er elk jaar een scenario geschreven dat elke familie- of thuis-scenarist op massa's ideeën zou kunnen brengen. Zo kon ik in een nestkast in Zepperen een koppeltje betrappen waarvan eentje was geringd door een collega ringer in 2011 in Ulbeek. De andere kreeg een ring aangeknepen door mijzelf in 2013 te Hoepertingen. Een verliefd koppeltje uit twee gemeentes dat elkaar vond in Zepperen. In Berlingen was er dan weer een totaal nieuw koppeltje aanwezig. Een ongeringd exemplaar en een in 2017 uitgevlogen steenuiltje dat nog geen 800 meter daarvandaan het levenslicht zag in één van mijn nestkasten.

Maar in de namiddag kon ik mijn controles stopzetten. Want voor het eerst sinds lang kregen we een zonnig weertje. En wie zou er dan nog in zo een donkere nestkast blijven zitten. Zeker niet deze kleine rakkers, bij elke controle zaten de steenuiltjes lekker in het winterzonnetje. Met een pauze van mijn ringwerk tot gevolg.

Twitch in het blauw.

Een pleisterende dwaalgast op nog geen 50 km van mijn deur. Daar durf ik wel een dagje voor uittrekken. In Montzen was al enkele weken een blauwstaart aanwezig die zich blijkbaar goed liet bekijken. Dus zaterdag vroeg vertrokken op weg naar onze Waalse vrienden. De dichte mist zou wel snel optrekken tegen dat ik daar zou aankomen. Maar dat was even verkeerd ingeschat. Want eenmaal Luik voorbij bleek de erwtensoep nog dikker te worden. En toen ik van de autostrade afreed richting Montzen was het helemaal met de neus tegen de voorruit hangen om ook maar iets te zien. De hoop zonk mij stilaan in de schoenen.

IMG_1432.JPG

Dichte soep in de buurt van Montzen.

Het bos waar de blauwstaart was gesignaleerd bleek gelukkig nog redelijk mistvrij. En op een soort van parking stonden al een paar auto's. Gelukkig, ik had al hulp om dit kleine dwaalgastje te ontdekken in het grote bos. Dat het een populair beestje was bleek toen een ouder koppel uit hun auto stapte met een nummerplaat van onze noorderburen. Ze kwamen van Breda en waren onderweg naar Luxemburg. En op de doorreis wilden ze wel even deze leuke soort meepikken. "Want zo een blauwstaart zie je zelf in Nederland niet vaak".

Dat het beestje al gezien was voor ik aankwam gaf nog wat extra hoop. Maar twee vogelkijkers die we na een paar honderd meter tegenkwamen in het bos waren toch al een tijdje op zoek naar onze blauwstaartige vriend. Opsplitsen werd dan ook de gekozen strategie. En het feit dat heel wat van de foto's (en dat waren er al een heleboel) de vogel lieten zien een een vlier deed mij dan ook beslissen om deze plekken wat grondiger te inspecteren. Maar dit leverde voorlopig enkel wat kool- en pimpelmezen en een paartje glanskoppen (ook wel leuk) op. Een goed half uur later zag ik een aantal mensen samen staan en allemaal in dezelfde richting kijken. Enkelen wijzend met hun vinger of turend door een lange fotolens naar hetzelfde plekje. Bij een twitch altijd een goed teken. En inderdaad. Op nog geen 10 meter van mij zat in volle glorie mijn tweede blauwstaart ooit te schitteren in, jawel... een vlierstruik. De volgende momenten was puur genieten. Wat een zààààlig beestje.

Joachim Pintens.jpg

Blauwstaart (foto Joachim Pintens)

Lui.

Wie de naam voor dit kereltje heeft bedacht heeft volgens mij wel niet zo heel veel moeite gedaan. Want hij steekt slechts één kenmerk er in. Die blauwe staart. Terwijl een mannetje in broedkleed toch heel wat meer te bieden heeft. Een pareltje dat ik jammer genoeg nog nooit met mijn eigen ogen kon bewonderen. Het bleef tot op heden met een paar exemplaren in winterkleed, veel bescheidener. Maar voor mij al ruim voldoende om het tempo van mijn hartslag stevig te doen verhogen.

Trouwens is deze beauty familie van onze zwarte en gekraagde roodstaart. Deze twee hebben zoals u al kon vermoeden een rode staart, maar er zit toch nog één extra kenmerk in hun naam. Niet zo heel veel extra moeite. Maar toch al meer dan voor onze voor mij duidelijk onderbedeelde blauwstaart. En wie er ook in die familie zit is ons roodborstje. Ook hier denkelijk dezelfde naamgever. Want qua moeite zitten we op hetzelfde niveau. Dat onze roodborst niet opgezet was met het bezoek van zijn verre neef uit het hoge noorden was wel duidelijk. Hij bleef geagiteerd de voor hem ongenode gast stevig stalken. Gelukkig voor mij (en heel wat andere vogelkijkers) trok de blauwstaart zich daar geen reet van aan. En bleef hij onverstoord prachtig wezen. En daar, moet ik toegeven, is hij verdomd goed in.

 

 

07-01-18

Er in gevlogen.

Mijn voornemen om dit jaar zo veel als mogelijk waarnemingen te registeren is voorlopig zeker nog van kracht. Met één eenzame nieuwjaarswandeling in de Grote Beemd, mijn local patch letterlijk in mijn achtertuin, en een weekendje vogels kijken leverde op dit moment al 64 soorten op gespreid over 372 ingegeven waarnemingen met in totaal al 2.983 exemplaren gezien. Maar om dit even te plaatsen, dan nog speel ik voorlopig in de amateur klasse. Want zelfs met deze aantallen haal ik in vogelkijkend België niet de top 10. Daar staan al zeker 5 vogelkijker te pronken met meer dan 500 waarnemingen dit jaar en de numero uno zit al vlot over de 1.400. En ook qua aantal soorten sta ik zelfs niet bij de eerste 30. Maar gelukkig is het geen wedstrijd (voor mij toch niet). Ik zie wel dat door consequent waarnemingen door te geven ik in vergelijking met vorig jaar al stevig verder sta. Toen had ik op dat moment nog maar 32 soorten en slecht 87 exemplaren doorgegeven. 

De koe en de trein.

Een superhulpmiddel is mijn nieuwe smartphone voorzien van de wonderbaarlijke tool Obsmapp. Dit programma slaat in het veld alle waarnemingen op terwijl ik ze live meemaak. Zulk een minder uitgebreide versie had ik al op mijn vorige slimme telefoon. Maar deze editie is nog wonderbaarlijker. Zo slaagt dat toestel er in om als ik er iets tegen zeg (u leest het goed, tegen spreken) daar alle bruikbare gegevens uit te halen om ze dan vervolgens te onthouden als een volwaardige waarneming van een of andere vogel. Met aantallen, gedrag, locatie en wat weet ik nog niet allemaal erbij. Als totale techniek-kluns is dat voor mij onbegrijpelijk. Bij de eerste test (die tot mijn verbazing al lukten) keek ik dan ook met dezelfde uitdrukking naar mijn scherm als een koe die voor het eerst eren trein ziet passeren langs haar weide. Voor mij een totaal mysterie en pure magie hoe dat allemaal toch kan. Als vogelijker die ooit in het veld zal te sukkelen met een pen en blocnote om alles te registeren is dit pure luxe. Het feit dat hij een gaai soms registreert als een haai ondanks het feit dat ik mij op meer dan 200km van enig haai-waardige waterplas bevind vind ik een verwaarloosbaar detail. De wonderen der techniek. Ondertussen heb ik in mijn jeep ook alles voorzien om dat mirakel ook daar bij de hand te hebben en het te kunnen gebruiken volgens de wetten van onze strenge verkeerspolitie. Zo kan ik tijdens mijn rondgerij alles netjes opslaan wat ik zie. 

DSC07786.JPG

Mijn dashboard begint op eentje van een F16 te gelijken.

Zinvol.

Buiten het feit dat ik me bij het verzamelen van al deze waarnemingen rot amuseer levert dat ook nog eens heel wat bruikbare info en data op. Zo probeer ik telkens ik een gebied ga bezoeken een route op te starten. Hiermee wordt de afstand en tijd die ik nodig heb om al die vogels te zien ook opgeslagen. Samen met een kaartje waar ik gelopen heb en waar ik welke soort heb gezien alsook de aantallen en alle andere gegevens die ik insprak of intikte. Ook hier heb ik dat koe-ziet-trein-gevoel als deze gegevens netjes op mijn scherm verschijnen nadat ik mijn slimme telefoon de opdracht heb gegeven om ze naar daar door te sturen. Nog eens, de waanzinnige wonderen der techniek.

Op die manier worden al die gegevens een stuk nuttiger. Want hiermee kan bepaald worden welke inspanning nodig was om die of een andere soort te zien. En hieruit kunnen de slimme onderzoekers netjes destilleren of een soort het beter of slechter doet dan voordien (en wat voor dingen nog allemaal). En voor mijn local patch zoals de Grote Beemd of de Broekbeemd kan ik ook op die manier zien of bepaalde soorten het beter of slechter doen dan vroeger. Een onderzoekje waar ik vroeger dagen en dagen observaties voor nodig had en nog eens een massa uren bureauwerk.

Mijn eerste soort van 2018 was trouwens een ekster. Natuurlijk, hoor ik jullie luidop denken, want daar zit het vol mee. Maar dan kan ik op basis van mijn gegevens alvast het tegendeel vertellen. Want ik zag op mijn tochten tot nu toe maar 6 keer eksters met in totaal slechts 8 exemplaren. Alvast één weetje dat mijn gek idee om zo veel als mogelijk waarnemingen te noteren opleverde.

Pica_pica_-_Compans_Caffarelli_-_2012-03-16.jpg

De ekster, miskende beauty.

31-12-17

De naakte cijfers van 2017.

Vandaag mijn laatste ringactiviteit voor dit jaar uitgevoerd. Het was er eentje zonder resultaat. 136km gereden door de Zuid-Limburgse velden en na 4u16 nul vogels kunnen ringen. De 12 buizerds en 7 torenvalken die ik zag waren duidelijk al bezig met hun eindejaarsactviteit en hadden helemaal geen interesse in mijn muisjes. Maar die waren dan toch nog eens op pad geweest. Het schitterende mannetje blauwe kiek en de opvliegende slechtvalk waren een beetje een troost.

2.383

Dit is het aantal vogels dat in 2017 door mijn handen ging tijdens het ringen. 309 pulli en 1.881 vliegende vogels zoals ze dat bij de ringers zeggen. Zeker geen topjaar. Maar het aantal uren dat de netten thuis open stonden was het laagste tot nu toe. Een mens heeft ook al eens wat anders te doen nietwaar. Het op gang trekken en houden van onze Vogelwerkgroep heeft daar zeker iets mee te maken. Daarnaast waren er 42 vreemde terugmelding ofwel vogels die door een andere ringer van zijn paspoort rond de poot werden voorzien. En 151 eigen terugvangsten. Vaak van vogels die de dagen erna opnieuw in het net vlogen. Maar ook vogels die ikzelf vroeger al geringd heb. Dat zijn telkens leuke ontmoetingen.

De top 5 is dit jaar opnieuw met stip op één zwartkop met 630 exemplaren. Op afstand gevolgd door heggenmus met 176 stuks, pimpelmees met 156, roodborst met 146 en dan torenvalk met 144.

torenvalk0001-4.jpg

Torenvalken hadden een zeer goed jaar.

13.

Het aantal pulli van buizerd dat door ons werd geringd. Met een stevige dank u wel aan mijn klimmers. Want zonder hen kan ik deze soort op mijn buik schrijven. Geen superaantallen, maar toch weer wat meer dan vorig jaar. Stilaan bouwen we een heel mooi lijstje met nesten van buizerds op. Etienne ging trouwens ook mee met de torenvalken om de 123 pulli uit de nestkasten te halen. Want zelfs een bescheiden ladder vind ik al akelig. 

Andere soorten die mijn hartje wat sneller laten slaan waren ook present. Kievit met 11 pulli en 6 adulte vogels. Steenuil met 108 pulli en 11 adulte. En ekster met 32 adulte vogels die ik vooral in de Hasseltse binnenstad kon ringen.

buizerd0001-6.jpg

Eén van de 13 pulli buizerd.

7.

Het aantal grote barmsijzen dat ik van de zogezegde invasie kon meepikken. Een soort die niet elk jaar voorbij komt. De andere kersjes waren bladkoning en mijn tweede keep op de voederplek. Wat betreft zeldzaamheden zeker een zeer rustig jaar.

Maar toch ben ik zeer tevreden. Want nu is het wel echt duidelijk dat mijn passie vooral bij de torenvalken ligt. Deze soort wil ik echt grondiger en meer opvolgen. En de andere roofvogels kunnen ook op mijn belangstelling rekenen. Vooral in het zoeken en ringen van nestjongen ga ik heel wat tijd en energie steken. Met heel veel plezier trouwens.  Dus ook in 2018 opnieuw geen massa vogels op mijn ringlijst. Maar zeker en vast met een aantal pulli van rovers er tussen. Misschien duiken er nog nieuwe soorten op. De rode wouw die aan een ware opmars bezig is staat alvast op mijn verlanglijstje.

DSC07070.JPG