04-02-18

Nul-weekje.

De teller stond stil. Er kwam geen enkele waarneming of soort bij. Want een andere familiegroep uit ons natuur-rijk kwam bij mij op bezoek. En legde mijn activiteiten volledig plat, de eerste dagen zelfs letterlijk. Griep en doodziek (zoals van een "echte" man wordt verwacht) een week binnen. De weinige vogels die ik vanuit mijn zetel zag werden zelfs niet genoteerd. Die energie was er niet. Gelukkig is het nu al weer wat beter en heb ik de moed om de draad weer wat op te nemen. Niet met waarnemingen of lange wandelingen in een prachtig vogelgebied. Maar met het op een rijtje zetten van mijn plannen voor dit en naargelang het plan ook de komende jaren.

Ringen.

E441573 + E441574 kopie.jpeg

Hoofdbrok van mijn planning gaat naar het ringwerk. Want dit is niet alleen zeer belangrijk voor onze vogels, maar ook superplezant en boeiend voor mij. Het feit dat ik een stagiair onder mijn vleugels kreeg zorgt voor heel wat extra energie om hem zo veel mogelijk te laten zien wat dat ringwerk nu allemaal inhoud. Momenteel steenuiltjes. Maar andere soorten als eksters, kieviten, torenvalken, buizerds en alles wat daarna gaat doortrekken staan al in mijn achterhoofd klaar. Mijn voornemen om nog eens wat intensiever op zoek te gaan naar nesten blijft hopelijk niet bij een loze belofte. Vooral de terugval van de merels deed mij dit punt op mijn agenda zetten. De ringplek is alvast volledig gesnoeid en klaar voor een nieuw jaar vogeltjes ringen op mijn eigen plekje.

Torenvalken.

torenvalk jagend0001-2.jpg

Het blijven mijn favorieten. En het artikel dat ik samen met Jente heb gemaakt (en dat ondertussen door heel slimme mensen wordt klaar gemaakt voor publicatie) riep echter meer vragen op dan het antwoorden gaf. De vraag of "mijn" torenvalken gaan overwinteren tegen de taalgrens blijft met een lange reeks vraagtekens openstaan. Van wetenschappers die het kunnen weten kreeg ik ondertussen de melding dat er geen enkel duidelijk bewijs bestaat of dit nu wel of niet het geval is. Van alle vragen die er bij ons opkwamen tijdens ons (beperkte) onderzoekje in functie van het artikel is dit degene die het meest bleef hangen. Dus gaan we ons hierop focussen. Want alles willen te weten komen lukt niet (dat heb ik ondertussen al ondervonden). Een zoektocht naar antwoorden die de komende jaren mijn aandacht gaat krijgen.

Local patch.

IMG_0412 kopie.JPG

Tenslotte ga ik mij verplichten (jawel, we worden streng) om eindelijk eens een gebied deftig en over een lange periode te gaan inventariseren. Enerzijds omdat het boeiende data oplevert en anderzijds omdat ook dit weer bangelijk plezant is. Op aanraden van een goede maat, Pierre, ga ik voor een beperkte oppervlakte. Maar dan wel voor een lange periode. De Broekbeemd, goed 30ha natuur vlak bij mijn deur wordt mijn local patch voor de komende jaren. Het gebiedje ligt pal in het centrum van Wellen omgeven door bebouwing en tegen de Herk. En heeft nog niet zo lang geleden een stevige storm over zich gekregen die het landschap en het gebied helemaal door elkaar heeft gegooid. Mijn bedoeling is om de evolutie van het gebied op te volgen qua beheersingrepen en herstel van de natuur en dit te koppelen aan de broedvogels die er gaan opduiken. Boeiend !!!

After-birding.

En dan is er onze Vogelwerkgroep. Dat begint stilaan een klein succesverhaaltje te worden. Veel volk op onze maandelijkse wandelingen, veel tellers voor ons eigen grote gele kwik projectje, veel schrijvers en helpers voor onze nieuwe website, veel lezers van onze nieuwsbrief en vooral veel plezier als we ergens samen komen. Daar energie insteken is makkelijk en totaal geen opgave. Daar zit die after-birding zeker voor iets tussen.

Gelukkig heb ik voor de rest niets anders te doen.

IMG_1464.JPG

 

 

28-01-18

In the pocket(-aalscholver).

Een leuk weekend waar ik mijn eigen regio een beetje in de vergeethoek drumde. Een voormiddagje Hochterdbampd, steenuiltjes controleren, bezoekje aan een dwaalgast (bij deze is dat echt het geval) en een wandeling met de Vogelwerkgroep in Tielt bracht mijn aantal geregistreerde vogels op 9.356 met 88 soorten.

Pocket-formaat.

Een dwergaalscholver die lang bleef pleisteren, dat vraagt om een heuse twitch. Dus reed ik zaterdagnamiddag richting Brussel, want dat beestje had wel een hele rare plek uitgekozen om de winter door te brengen. Mijn gps bracht mij in het drukke centrum van de Brusselse deelgemeente Oudergem. Welbepaald aan een vijver van domein Hertoginnendal (jawel, waar politiekers graag eens samen op de koffie gaan) vlak langs een weg vol met bestuurders die met open mond naar die rare kwieten staarden die met een verrekijker en een tele op de stoep rondwandelden. Zoals zo vaak bleek de vogel toen ik aankwam verdwenen, net ondergedoken. Ik bedoel niet dat hij met een getuigen-beschermingsprogramma een nieuwe identiteit kreeg, neen, hij bevond zich blijkbaar net onder water. Maar na een kwartiertje zoeken kreeg ik van mijn mede-kwieten het sein dat hij terug op zijn favoriete tak zat. En even later keek ik naar mijn tweede dwergaalscholver ooit in België (had er al eentje in 2003 in  het Luikse). En zoals de naam doet vermoeden is het een aalscholver in pocketformaat. Ik beschrijf het als een lief, klein aalscholvertje. De plek waar hij zat is op zijn minst vreemd te noemen. Hoe belandt een dwaalgast in een vijver in een park bijna in het centrum van een grote stad als Brussel ? Dat noemen we de mysteries van de dwaalgastjes.

Dwerg Herman Blockx.jpg

Eén van de 1000den foto's van de dwergaalscholver (foto Herman Blockx)

Geestelijk.

Mijn uitstappen leverden met de pocket-ali erbij zeven nieuwe jaarsoorten op. Halsbandparkiet is dan wel een exoot, maar ik zette ze graag op mijn lijst. Trouwens ondertussen een Brussels export-product. De Maaskant was goed voor waterpieper, dodaars, knobbelzwaan (die zien opstijgen blijft indrukwekkend), brandgans (overvliegende groep van minstens 300) en een groep grote zaagbekken.

Deze laatste soort was zeker één van de high-lights van het weekend. Met zijn mooie roze pastelkleuren zijn de mannetjes mooie verschijningen. Er is een grote, een middelste en dan zou je denken dan is er ook een kleine zaagbek. Mis, want die noemen we om moeilijk te doen dan maar een nonnetje. Waarom ? Weet ik veel, want ik zie er niet dadelijk een geestelijk of spiritueel kantje aan. Wat ik wel zie is een prachtig eendje (pardon, zaagbek, zeg nooit eend tegen een zaagbek). Ik zag een week geleden al een vrouwtje, maar deze keer zat er ook een mannetje prachtig te wezen op de Maas. Wie deze soort heeft ontworpen was een perfectionist avant la lettré. De zwarte strepen op een hagelwitte achtergrond lijken er wel met een ultrafijne kalligrafie-pen op geschilderd. Vooral als ze zich uit het water verheffen wordt duidelijk dat er aan deze nonnetjes heel lang is gewerkt. Kunst in beweging. Daarom dan ook één van mijn favoriete wintergasten die ik al veel te lang niet meer had gezien. Maar bij deze dus rechtgezet.

Nonnnetje Charles Hezunet.jpg

Nonnetje in volle glorie (Foto Charles Hezunet).

21-01-18

Jedi Master(tje).

Met net geen 8000 geregistreerde vogels mag ik zeker niet klagen. En dit gespreid over 81 soorten waarvan 67 in de Fruitstreek. Wel bijna allemaal "gewone" soorten. Hoewel dit natuurlijk relatief is. Bij onze vogels is er niets gewoon.

Pool.

Er kwamen 6 nieuwkomers bij. Waaronder een reeksje meeuwen dankzij een bezoek aan een compostbedrijf in Lixhe. Wie denkt dat een vogelkijker steeds vertoeft in prachtige natuurgebieden, eeuwenoude bossen of idyllische landschappen zal vaak ontgoocheld worden. Want soms moet je op zoek gaan naar leuke soorten op de meest bizarre plaatsen. Dit bedrijf in een afgeleefd en groezelig industrie-gebiedje vlak over de taalgrens is een magneet voor vogels. Meeuwen, om meer precies te zijn, massa's meeuwen. Gekend bij heel wat vogelkijkers uit de buurt en een locatie die al kleppers opleverde als Kleine Burgemeester, Ringsnavelmeeuw en Franklins meeuw. Die laatste slaagde er in om tijdens meerdere bezoeken van mij vorig jaar mooi uit beeld te blijven. Dus het gebied is mij nog iets verschuldigd. 

Vanaf de kade met een ijzige wind kon ik de grote groep meeuwen mooi afspeuren. Het in en uitrijden van vrachtwagens leverde telkens een bijkomende wolk meeuwengeweld op. Zo blijf je lekker bezig. Kokmeeuwen in grote getale, zilvermeeuwen in alle leeftijden en daartussen is het zoeken naar die opvallende en afwijkende exemplaren. En die waren er, kleine mantels en pontische meeuwen. Die laatste opvallend witter en smaller van kopvorm. Ik zou de kenmerken graag opnoemen. Maar het kenmerk waar ik ze op die plek meestal mee determineer is de kleurring die ze aanhebben. Ik wil daar niet flauw over doen. Soms mag je als birdwatcher ook een beetje opportunistisch zijn.

En die aflezen vind ik heel vermakelijk. Want die ringen vertellen je dadelijk veel meer over dat beestje dat je in je kijker zit te begluren. Zo kon ik een zilvermeeuw ontdekken die in Duitsland werd geringd. Evenals een pontische van onze oosterburen. En verder twee pontische die ooit in Polen werden gevangen om er een gele kleurring aan te knijpen.

G_38A6999.jpg

Pontische, de kenmerken zijn… een gele kleurring.

Tom.

Vandaag tegen beter weten in toch met één van mijn muizen op zoek gegaan naar torenvalkjes. Hoewel ze mij de voorbije maand meestal het nakijken gaven dacht ik toch nog eens een poging te doen. En deze keer dan toch met succes. Twee adulte mannetjes hun ogen waren groter dan hun verstand (of hoe was dat spreekwoord alweer) en lieten zich vangen. Eentje ongeringd en eentje door een Waalse collega-ringer al gevangen in 2016 op net dezelfde plek.

Zaterdag was het dan weer steenuiltjes-time. Met een miezerig weertje ideaal om de nestkasten te controleren. De zeven gecontroleerde uiltjes deden mij veel plezier. Maar belange niet zo veel als het feit dat ik niet alleen op pad moest. Want ik kreeg het gezelschap van Tom. Een enthousiaste en leergierige jongeling die heel veel interesse heeft in het ringwerk. Zo veel dat hij er aan denkt om op termijn zelf een vergunning te verwerven. Mijn allereerste leerling. Wat een eer. Hopelijk slaag ik er in om hem ook tot de birdaholics te bekeren en lever ik zo wat bij aan ons ringwerk. Op die manier voel ik mij een beetje zoals een jedi-master, een heel, heel klein beetje.

1.jpg

Ik lijk er zelfs een beetje op vind ik.