28-05-17

Donzig weekend.

Een lang weekend eind mei is welkom want het is druk, superdruk. De steenuiltjes zitten te wachten op een ring, de torenvalken broeden volle bak hun eitjes uit en de buizerds zijn al bezig met schijtsporen te maken rond hun nesten. Dus we weten wel wat ons te doen staat de komende dagen en weken.

Lief.

Dus twee dagen in goed gezelschap de nestkasten van mijn "koat-uilen" gaan afrijden. Op heel wat plaatsen zaten er al ringbare jongen in de kasten. Maar ook hier en daar kleine pulli en zelfs nog eitjes. "Die zullen we niet meer uitkomen" is dan mijn eerste reactie. Maar deze morgen in een kast waar ik tot op heden nog geen resultaat had dan plots na drie controles waarvan de twee vorige eieren, plots drie donzige jongen. Super. De teller staat op iets meer dan 90 geringde pulli. Maar of ik de 130 van vorig jaar kan overtreffen daar vrees ik toch wat voor.

steenuil donsjong0001.jpg

Ze zijn zo lief meneer. (Foto Jos Reekmans)

Royal.

En dan twee dagen naar de Oostkantons om onze Waalse vrienden een handje te gaan toesteken. Zij ringen elk jaar heel wat nesten van rode wouw. Een iconische soort die het in die regio echt wel goed doet. En daarom gaan we graag met onze klimmers daar ook even helpen. We deden op twee dagen een tiental nesten en ringden toch zeker 15 pulli. Iets moeilijker en spectaculairder dan steenuiltjes. Maar gelukkig heb ik daar mijn trouwe klimmers Etienne (die deze keer alle nesten voor zijn rekening nam) en Gert voor. 

klimmer0001-4.jpg

Etienne ging 10 keer de boom in. (Foto Carine Richerzhagen)

En tussendoor is het genieten van die geweldige regio. Landschappen die je stil maken, soorten die je doen opkijken (zwarte ooievaar, grauwe klauwier, fluiter, zwarte mees) en vriendelijke en behulpzame bewoners. Op één plek kwamen de eigenaars van de grond even langs om te kijken wie die rare kerels waren die in hun weides rondliepen. En hun kroost ging dan ook graag met de kroost van de rode wouw even op de foto. Public relations en ringwerk horen zeker samen.

DSC_4269.JPG

En fier dat ze waren. (Foto Carine Richerzhagen)

Spotvogel.

En dan het weekend namiddag afgesloten met een extra portie publiciteit voor het ringwerk. Op vraag van De Herk Heers gingen we met een 15-tal wandelaars op pad (onder een stevig zonnetje). Thema van de tocht was "ontmoeting met de steenuil". Onderweg met (hopelijk genoeg) enthousiasme verteld over onze steenuiltjes en hun andere uilen-neefjes en nichtjes. En Louis was zo vriendelijk om één nestje voor de geïnteresseerden te komen ringen. Het was duidelijk dat dit heel wat bijval had en aan de vragen en reacties te horen was iedereen heel tevreden. 

Dat we dan ook nog even een spotvogel konden beluisteren onderweg was mooi meegenomen. Zo is soort nummer 128 voor dit jaar dan binnen. Dat ik die groep van 90 vale gieren die werden gezien rond Luik niet heb gezien is dan maar een heel klein smetje op een voor de rest schitterend lang dons-weekend.

IMG_2847.JPG

Ster van de wandeling, het steenuiltje. (foto Jos Reekmans)

21-05-17

We dragen een steen(uil)tje bij.

We zitten momenteel weer volledig in steenuiltjes-modus. Zaterdag gestart met de controles van mijn nestkasten na een paar berichtjes van collega's met beelden van al redelijk grote jongen. Oeps, hoog tijd om de E-ringen uit de kast te halen en op pad te gaan.

En het was inderdaad hoog tijd. Verschillende nestkasten met al stevige jongen die mij al met grote ogen aankeken als ik het deksel open deed. En die mij al een paar stevige schrammen bezorgden tijdens het ringen. Eigen fout, want ik had er maar eerder aan moeten beginnen. Minder leuk waren verschillende plekken waar de nestkasten (denkelijk na de storm) verdwenen waren of op half zeven hingen. Maar de leukste vondst was een nieuw broedsel in één van de laagstamplantages. Het was toch al weer een paar jaar geleden dat we daar huurders voor vonden. Een gezonde vierling was aanwezig. Een kwartetje laagstam-uiltjes erbij.

steenuil0001-4.jpg

Even lachen voor de foto zat er niet echt in.

Nog een verrassing was een nestje kauwtjes in één van de nieuwe nestkasten. Blijkbaar vinden deze dat model ook wel leuk. Wel even twee keer kijken als je dan de klep open doet en vier zwarte beestjes je met hun prachtige blauw-grijze ogen aanstaren. Dus die dan ook maar even van een ring voorzien. We maken van de gelegenheid een deugd. Een extra soort voor de bilan dit jaar.

7468634680_0a336631bf_b.jpg

Maar het hoogtepunt van de voorbije week was zonder twijfel een nieuwe soort op mijn life-list. Op maandagavond was ik een aantal uitnodigingen voor een geleide wandeling gaan bussen. Op de terugweg even mijn berichtjes gecheckt om dan te zien dat er in 't Vinne te Zoutleeuw een kleine geelpootruiter was ontdekt. Een paar dagen ervoor was er al eentje gezien in de Kalkense Meersen, maar dat vond ik toen net iets te ver om naartoe te rijden (we worden oud en lui nietwaar). Zou ik er nog naartoe rijden of toch de dag erna voor mijn werk even langs gaan ? Een nieuw berichtje dat ze het beestje vol in beeld hadden deed mij niet meer twijfelen. Alles in de auto gezwierd en in galop naar Zoutleeuw. 

Toen ik naar de hut wandelde waar hij moest zitten zag ik niemand staan. "Hij zal toch niet vertrokken zijn" dacht ik een beetje angstig. Maar toen hoorde ik stemmen vanuit de hut en zag ik een slanke steltloper druk foerageren samen met een paar tureluurs. Jawel, kleine geelpootruiter vol in beeld. In mijn haast had ik wel mijn adapter voor mijn gsm vergeten. Dus een foto maken zat er niet in. Maar geen nood, want daardoor kon ik extra genieten van het bekijken van deze voor mij nieuwe soort. Een kleine geelpootruiter, maar een groot genot. Lifer check !!!

1538.JPG

                                                                    Foto Erwin Hoebrechts.

14-05-17

Top-predators.

Ik had dit weekend een ontmoeting met één van onze toppredators.  Samen met Carine en Eddy voerde ik "onze" jaarlijkse controle van een nest van een oehoe uit. Belange geen opgave want de aanblik van deze prachtige roofvogels is elke keer weer een traktatie. Op zo momenten weet ik (naast heel wat andere ervaringen) dat ringer worden een enorm privilege is.

Elke keer weer zeg ik tegen mijn collega's wat een enorme klauwen deze superjagers wel hebben. En dan heb ik op dat moment een jong van een paar weken oud in mijn handen. Voorlopig had ik nog niet het geluk om een adulte vogel van dichtbij te mogen aanschouwen. Maar we zijn nog jong nietwaar ?

1280px-Oehoe2008.jpg

De indringende blik van een oehoe.

Top.

Jagend in de nacht zorgt deze toppredator voor de juiste balans in de natuur. Hij regelt de populaties onder hem die dat op hun beurt dan weer doen voor hun prooien. Jammer dat we dit niet eerder door hadden. En met de vernietigende illusie rondliepen dat de mens de macht had om de natuur naar zijn hand te zetten. Een illusie die door sommigen nog levend wordt gehouden. Jammer en desastreus voor het evenwicht in de natuur.

Daarnaast worden we ook nog eens besmet met het idee om alles te willen bezitten. Zo is bovenstaande foto denkelijk niet van een in het wild levende oehoe. Maar eentje van de velen die zijn machtige klauwen enkel mag gebruiken om zijn zitblok vast te houden en zijn dagelijkse portie diepvrieskuikens te verscheuren. Zulke majestueuze jagers horen niet thuis in een volière, hoe groot die ook mag zijn, en zeker niet aan een touw van een paar meter. Deze meesters van de nacht moeten hun onmetelijke krachten laten botvieren in donkere bossen en langs steile rotswanden. Daar horen ze thuis. Geluidloos zwevend op zoek naar prooi voor hun kroost. Dat deze soort aan een opmars bezig is kan ik enkel maar luid toejuichen.

Laat hen alstublieft hun taak als toppredator gewoon uitvoeren. En laat ons als nietig deeltje van dit subtiele geheel onze klauwen voor één keer dicht houden. En met onze handen van de natuur afblijven. Misschien dat het dan toch nog een beetje in orde komt. En wij ooit terug kunnen genieten van een snelle verschijning van deze stille jager bij volle maan. Geloof mij, zo een ontmoeting zal je niet snel vergeten. Ik kan het weten.

DSC_0707.JPG

Hoop voor de toekomst.