25-02-18

Rekenkundig onmogelijk.

Februari is spechtentijd. De grote bonte roffelt er lustig op los, de groene doet zijn veulen-imitatie en de zwarte cru-cruut tussen de statige beuken. Ze zijn al in lente-modus en laten dat op allerlei manieren duidelijk blijken.

IMG_2494.jpg

Middelste bonte specht (Foto Kris Hermans)

Geloofwaardigheid.

Vandaag trouwens met dit spechtengeweld twee jaarsoorten aan mijn lijstje kunnen toevoegen. Het Jongebos was mijn bestemming en de middelste bonte specht mijn doelsoort. En zoals elk jaar stelde hij mij niet teleur. Na enkele minuutjes in het bos zat er al een mannetje middelste boven mijn hoofd. De groep vogelaars die ik op sleeptouw had genoot minstens evenveel van deze pastelroze rakker als ik. 

Maar even verder kregen we een stevige bonus. Ik had nog maar net ontkennend geantwoord op de vraag van één van mijn vogelkijkmaten of er hier ook zwarte specht zat. Of een duidelijk cru-cru weerklonk vanuit het bos. Mijn geloofwaardigheid kreeg een tik die makkelijk door diezelfde zwarte houthakker zou kunnen uitgedeeld zijn. Maar daar ging ik totaal niet om treuren, want een waarneming van deze soort is een opsteker van formaat.

Onmogelijk.

Maar toch wil ik even focussen op de familie van de bonte spechten. Zoals jullie wel weten is er een grote bonte specht. Dit is de meest voorkomende en durft zich al eens op netjes met pindanootjes storten. En misschien heb je ook al gehoord van het ander uiterste van de reeks, de kleine bonte specht. Een pocketversie van zijn grote neef en eentje die voor mij de eigenschap sympathiek zijn zeker krijgt toebedeeld. En zoals je al kon lezen is er ook een middelste. Dus die zit logischerwijs tussen de grote en de kleine in. Tot zover klopt het nog. Maar als ik mijn vogelgids opensla op de pagina's waar ik dit bonte trio kan bekijken dan zie ik er nog eentje staan. De syrische bonte staan onder de grote en boven de middelste. Deze vertegenwoordiger is dan wel geen locale gast (hij houdt zich op in het oosten van ons continent), maar hij staat wel in mijn gids. En daardoor krijg ik een lijstje van vier roffelaars die de vermelding bonte specht in hun naam dragen. En als er vier zijn dan kan er nooit eentje de middelste zijn. Dat is praktisch en rekenkundig echt onmogelijk. Daarom pleit ik om deze middelste bonte specht te hernoemen naar de roze bonte specht. Dat is alvast in het veld zonder dat je er andere soorten moet bijsleuren perfect vast te stellen. Hopelijk kan ik voor mijn motie steun vinden bij collega vogelaars. 

syrtische0001.jpg

Syrische bonte specht (Hongarije door mijzelf)

 

18-02-18

Ne pallas is ook nie alles.

Een mager weekendje wat betreft aantal vogels en soorten. Maar voor mij toch eentje om te onthouden. Want ik kon een nieuwe soort toevoegen aan mijn Fruitstreek-lijst. En dat gebeurt niet vaak.

Koning.

Op 12/2 kwam een melding binnen van een bladkoning op het vliegveld te Brustem. Een leuke soort, zeker als waarneming in het veld. Maar enkele dagen later kwamen er nog foto's binnen en bleek het om de nog zeldzamere pallas' boszanger te gaan. Een kruinstreep en een bleke stuit maken in dit geval een wereld van verschil. De 2de waarneming voor Limburg voor deze soort. Dat is zeker een zoektochtje waard.

Dus vrijdagmorgen richting Brustem waar bij aankomst al een paar collega vogelkijkers rondliepen. Maar voorlopig hadden zij nog niets gevonden. Alles wees uit dat het geen simpele opdracht zou worden. Een vogeltje van pakweg 6 gram in een houtkant van enkele honderden meters lang met genoeg kreupelhout om een struisvogel in te verstoppen. Na een uurtje haakten er al een paar af wegens werkverplichtingen. Gelukkig kwam er nog wat hulp bij. Maar buiten ronkende automotoren, opstijgende vliegtuigjes en een paar vuurgoudhaantjes bleef de buit pallas-loos. Iets na de middag, na goed drie uur vruchtloos zoeken besloot ik om de zoektocht te staken met de vuurgoudjes als troostprijs (trouwens ook een nieuwe jaarsoort). Ondertussen kregen we het gezelschap van twee Waalse vogelaars. En net voor ik bij mijn wagen was klonk de verlossende "ici, ici". De pallas was teruggevonden. En liet zich dan enkele keren schitterend bekijken. De nieuwe Fruitstreker was een feit.

pallas0001 08.29.06.jpg

Pallas' boszanger (Foto Andre Gaens, één van de ontdekkers)

Meppel.

Maar de hoofdreden dat het aantal waarnemingen dit weekend zo beperkt bleef was vooral een uitstap naar het Nederlandse Meppel. Bijna 300 km enkele reis om naar de bijeenkomst van een Vogelwerkgroep te gaan. Er zijn mensen al voor minder bij een psychiater geweest. Het feit dat ik alleen in de auto zat was voor mij een extra reden om aan mijn trip te twijfelen. En wat doe je dan zo lang alleen in de wagen ? Buizerd tellen langs de autoweg (het waren er 18). En luisteren naar de hits van de jaren 80. 

Wat was mijn excuus voor deze gekke ingeving ? Wel, dat het ging om niet zomaar een Vogelwerkgroepje. Werkgroep Roofvogels Nederland is een fenomeen in vogelkijkend Nederland. Met een hoop leden, enkele kleppers aan het roer (waaronder vogelaarsicoon Rob Bijlsma) en een Landelijke Dag die een rit van 3 uur meer dan waard is. Het leverde mij een heleboel leuke lezingen en nieuwe info op, enkele boeiende gesprekken met roofvogelkenners en een hoop boeken voor in mijn kast thuis. Dit blijft voor mij een jaarlijkse uitstap die met stip in mijn agenda staat.

WRN0001-2.jpg

Mijn boeken-buit, leesvoer voor druilerige dagen.

De lezingen waren weer van heel hoog niveau. Zo kwam ik te weten dat rode wouwen houden van de rommelige manier van leven van onze Oost-Waalse mede-Belgen. Dat grauwe kieken zot zijn van Afrikaanse sprinkhanen. Dat fotografen liever een vale gier "schieten" dan een steppekiek. Dat om een Afrikaanse Vechtarend te ringen je een kieken nodig hebt. Dat de Zoetermeerse Slechtvalken bij het uitkiezen van één van de vier aangeboden nestkasten die kiezen waar je de langste ladder voor nodig hebt. Dat bruine kiekendieven die in graan gaan broeden misschien al een poging in riet achter de rug hebben en dat we er eigenlijk niks van weten. En dat de Nederlanders er voor gaan zorgen dat er de komende jaren een zeearend in België zal komen broeden. En vooral dat mijn passie voor roofvogels er eentje is die nog lang zal blijven bestaan.

11-02-18

Kuifje in Tongeren.

Met 10.810 geregistreerde vogels werd de kaap van de 10.000 vlot gerond. 1.137 waarnemingen en ondertussen 91 soorten. Waarvan 73 in de Fruitstreek. Deze week maar liefst 6 nieuwkomers.

Ruig.

En daar zat een donkerrode soort tussen voor onze regio. De 1ste jaars ruigpootbuizerd was zo vriendelijk om ook bij het begin van dit jaar nog wat te blijven rondhangen in de akkers rond Gingelom. Eén trip was voldoende deze keer om deze soort aan mijn jaarlijst toe te voegen. Het kostte mij wel wat rondgerij in het gebied. Maar toen ik een heuveltje opreed om de akkers eens goed te kunnen overschouwen vloog de ruigpoot op vanaf de akkerrand (of wat er van overbleef) om zich prachtig te laten bekijken, zelfs zonder een verrekijker. Een cirkeltje vlakbij om dan mooi over de auto te zweven was een leuke bonus. 

Sympathiek.

Er was echter een soort die mij nog iets meer plezier deed. De kuifeend. Een zeer algemene (iets minder voor de Fruitstreek) soort, maar ik vind het toch telkens weer een leuke ontmoeting. Mijn eerste voor de Fruitstreek kon ik dit weekend aanschouwen in Tongeren. Op een vijver met een heleboel ander eenden-geweld dat bij het naderen van een broodstrooiende medemens plots massaal in beweging kwam. Dus de herkomst van mijn kuifeendjes is wel wat dubieus. Maar daar ga ik mij geen kuif van aantrekken.

kuifeend0001.jpg

Mannetje kuifeend in volle glorie.

Waarom vind ik die kuifeendjes nu zo leuk ? Dat zit hem volgens mij in de kuif. Vogels met een kuif zijn voor mij per definitie sympathieke beestjes. Misschien heeft dat iets te maken met mijn Belg zijn en omdat één van de nationale iconen een stripfiguur is met een kuif en die dan ook zeer origineel Kuifje werd gedoopt. Ofwel heb ik ooit kennis gemaakt in mijn vroege jeugdjaren met een rockende vetkuif die in mijn onderbewustzijn nog prettige gevoelens oproept ? Wie zal het zeggen.

Vogels met kuiven zijn dus wat mij betreft gewoon de max. En als ik mijn vogelgids opensla en onder de K op zoek ga naar gekuifde exemplaren blijkt die lijst niet zo verschrikkelijk lang. Buiten mijn kuifeend vind ik nog een kuifmees. Nu moet je toch toegeven dat niemand onverschillig kan blijven met een blik op dit sympathieke wezentje. Jammer genoeg geen alledaagse verschijning voor mij. Maar als ik er eentje tegenkom dan stokt mijn adem elke keer. Gewoon een overdosis knuffelgehalte. 

Kuifmees_(Crested_Tit)_(5208828135)_(2).jpg

Kuifmees, toppunt van knuffelgehalte.

Vreemde kuiven.

Voor de rest van de gekuifde exemplaren moet ik al verder in mijn geheugen gaan graven. Of vaak wat verder van huis gaan. De kuifaalscholver is ook weer een knuffeligere versie van onze "gewone" aalscholver. Ik weet dat ik hem kan herkennen aan zijn potloodvormige snavel. Een boekhouders-kenmerk dat in mijn birdwatching-geheugen staat gegrift. Ik heb hem ooit ontmoet aan onze kust.

De kuifduiker kon ik nog niet zo heel lang geleden nog bekijken. Een exemplaar in zomerkleed bleef lang genoeg ronddobberen op de Tiense bezinkingsputten zodat zelfs ik hem kon gaan spotten. En dat was een blitse twitch. Meestal laten deze beestjes zich bekijken in hun ietwat grauwere winterkleedje. Maar dit exemplaar zat mooi te wezen tussen heel wat geoorde fuutjes (toch ook geen onopvallende verschijning) en spatte echt mijn telescoop binnen.

De kuifkoekoek is voor mij op nationaal vlak een dip van formaat. Hij staat op mijn hij-is-net-weggevlogen-lijst. Kilometers gereden om hem net niet te zien. Maar gelukkig kon ik hem wel bewonderen over de landsgrenzen. Hoewel onze eigen lentebode ook wel een tripje dichtbij waard is. De gekuifde versie is dan toch weer eentje van een ander niveau.

En dan de kuifleeuwerik. Ooit een broedvogel die niet zo heel ver van mijn regio kon aanschouwd worden. Meestal op ongewone plekken zoals parkings, industrieterreinen of meer van dat moois. Fier en deftig rondtrippelend zoals enkel een kuifleeuwerik dat kan. Met zijn kuif parmantig opgericht met een air van het kan niet meer. Maar jammer genoeg is dit vervlogen tijd. Die kuif is verdwenen uit ons landje. En om hem deftig te zien doen moet je ondertussen al een stevig stuk rijden. Jammer, want ook die kuif vond ik sympathiek. Als elke kuif die ik ken trouwens.

kuifeend0001-2.jpg