18-03-18

Geweldige eenvoud.

Het werd een inhaalweekend. Zo zou ik het toch durven noemen. Met ondertussen 104 soorten op mijn teller waarvan 81 in mijn eigen regio ben ik dik tevreden. En zeker als ik zie dat ik er een paar mooie soorten heb bijgedaan. Mijn eerste bruine kieken voor dit jaar, een vlucht goudplevieren (was al van 2016 geleden dat ik deze in de Fruitstreek zag) en een groep kraanvogels.

Topmodellen.

Jawel, u leest het goed. Ik heb eindelijk mijn kranen te pakken. En hoe ? Een groep van 31 stuks pootje badend in een grote plas water. Dus geen verre V of een "grugru-end" geluid in de schemering. Neen, kraanvogels die ik mooi kon bekijken terwijl ze sierlijk paradeerden als professionele topmodellen op een catwalk. Dat maakt al die dagen dat iedereen er honderden of meer zag en ik geen enkele in één klap meer dan goed.

Het was nochtans een niet zo hoopvolle rit er naartoe. Want de melding van Wim Willems (man, als ik u ooit tegenkom trakteer ik u een dikke pint) stond al van 15u30 op waarnemingen.be en het was al bijna drie uur later toen ik ze zag op mijn scherm thuis. Snel alles bij elkaar gescharreld en in galop naar Helshoven. Daar aangekomen was er buiten een grote groep kieviten (ook leuk) niet veel te zien. "Die zijn al lang vertrokken" was mijn eerste gedacht. Maar toen ik het hoekje omkeek om de rest van de plas te zien keek ik plots naar een groep opgeschoten steltbeesten die duidelijk niet van plan waren om hun tocht naar hun broedgebied verder te zetten. Daar zaten "mijn" kraanvogels. Ik kon ze zeker nog een half uurtje in al hun glorie bewonderen. Tot ze plots opvlogen en zich in twee groepen splitsten. Eentje van negen stuks ging iets verder terug naar beneden en de rest cirkelde stilaan hoger. Blijkbaar kwamen ze nog terug want de morgen erna had Jos Reekmans opnieuw twee groepen van samen 32 exemplaren. Ik had er dus nog eentje gemist.

kraanvogels0001-3.jpg

Een stukje van de zalige groep (Foto Jos Reekmans)

Terug.

En dan was er ook mijn eerste zingende tjiftjaf voor dit voorjaar. Alhoewel, zingen is een groot woord voor deze amateur van de zangvogels. Het beestje heeft niet eens de moeite gedaan om een mooie tekst te schrijven, laat staan om er een melodie op te plakken. Een eentonig geluid (ik weiger om het een liedje te noemen) is het resultaat. Dat met wat goede wil in je oren binnen komt als een onophoudelijke herhaling van zijn naam.

En die is dan ook weer de eenvoud zelf. Want is dit niet een beetje het verhaal van de kip en het ei. Kreeg hij zijn naam van een wetenschapper met een duidelijke burn-out die de moeite niet kon opbrengen om er iets creatiefs van te maken. En dus maar makkelijkshalve het geluid dat hij hoorde opschreef als de naam voor dit beestje. Of was het de tjiftjaf zelf die op een blauwe maandagmorgen geen energie vond om een voor hem kenmerkend liedje te componeren en dacht "ik roep gewoon constant mijn naam". We zullen het nooit weten.

Zijn verenkleed is al even eenvoudig als zijn geluid (ik blijf erbij, het is geen liedje). Eentonig geel-groen en dan ook nog eens eerder groen dan geel. Met geen opvallende kenmerken die ze in mijn vogelgids zouden kunnen aanduiden.Er staan slechts twee pijltjes bij zijn tekening, eentje voor de pootkleur waar je bij de beschrijving trouwens nog geen poot verder raakt en eentje met de handpenprojectie. Nog zo een on-sexy onderwerp.

Tweeling.

Zijn neefje de fitis doet het een stuk beter. Een veel leuker liedje (hier durf ik dat wel te zeggen) en een verenkleed waar het geel een stuk belangrijker blijkt te zijn dan het groen. Ik heb zelfs het vermoeden dat we eigenlijk naar een tweeling zitten te kijken waar de fitis de succesvolle broer is en de tjiftjaf degene is waar de rest van familie op feestjes graag over roddelt.

Tot we de kaart bekijken en zien dat onze tjiftjaf van vaak net geen 6 gram elk najaar een tocht van honderden kilometers maakt naar zijn overwinteringsgebieden. En hij diezelfde inspanning in het voorjaar doet om ons weer te komen verblijden met zijn eenvoudig geluidje. En blijkbaar kost hem dat niet echt veel moeite want eenmaal hier laat hij dadelijk volle bak van zich horen. Zijn succesvolle neef is dan nog lang niet aangekomen. Die geeft hij het nakijken. En voor mij het teken dat de lente echt daar is. Misschien vind ik hem toch een beetje geweldig.

tjiftjaf0001.jpg

De tjiftjaf is er weer.

 

11-03-18

Verkiezingskoorts.

Verbaasd, ongeloof, verontwaardigd, (beetje) boos, grappig en medelijden. Dat zijn de verschillende stadia die ik onderging toen ik deze week een berichtje kreeg via facebook van een collega vogelkijker. Hij vond zich zwaar tekort gedaan omdat zijn geweldige waarneming (en dat het een leuke waarneming was kan ik enkel maar bijtreden) niet was opgenomen in de genomineerden voor de Houten Freek. En toen ik hem probeerde uit te leggen hoe wij aan die 10 kanshebbers kwamen kreeg ik nog een tweede berichtje waarin hij zeer duidelijk maakte dat hij onze manier van doen niet echt kon pruimen. Dit is licht uitgedrukt. En daarna werd alle contact verbroken.

 houten freek aangepast0001.jpg

Voor degenen onder jullie die nog nooit van de Houten Freek hebben gehoord (schaam u) even wat verduidelijking. Het gaat hier om een jaarlijkse wisseltrofee die wordt uitgereikt aan de Fruitstreker met de beste waarneming van het voorbije jaar. Een leuke fait-divers op onze jaarlijkse Vogeldag. Denkelijk ooit bedacht na een vergadering toen we al stevig aan de alcoholische nadrink waren toegekomen. Dat ik dit niet meer zeker weet is in één keer ook een bewijs dat dit zeker het geval zal geweest zijn. De naam Freek komt van een samentrekking van FRuitstrEEK en de toevoeging Houten komt van het kersenhout waarvan het grappige mannetje gemaakt werd. Er kwam zelfs een heus reglement. Ook bedacht op zo een moment aan de inhoud er van te zien. Zo veel toeters en bellen dat iedereen die het leest met een glimlach het na artikel 8 opgeeft. En tot op heden doorliep onze trofee een vlekkeloos en onberispelijk parcour. Tot deze week dus.

Fun.

De uitspraak "de belangrijkste bijzaak" is hier volgens mij van toepassing. Onze klagende derde heeft duidelijk een verkeerde inschatting van de essentie rond vogels kijken volgens mijn bescheiden mening. Vogels kijken draait uiteraard om het kijken van vogels. En voor mijzelf is dit echt de belangrijkste bijzaak want bijna al mijn vrije tijd wordt er door opgeslorpt. Maar is die waarneming of het vinden van die ene of andere zeldzame soort zo belangrijk ? Daar heb ik mijn twijfels over. Want buiten een aantal leuke waarnemingen herinner ik mij vooral momenten die ik beleefde met collega vogelkijkers.

De legendarische panne van een busje in De Panne (ja, je kan het niet bedenken), het ontbijt met zuurkool en varkenspoten aan Lac-du-Der, het bezoek van Man Bijt Hond aan onze telpost in Oetersloven, de controle van twee politie-agenten tijdens een nachtelijke inventarisatie van steenuiltjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal onvergetelijke momenten die mijn vogel-kijk-leventje kleur hebben gegeven. En al die vogels die ik dan nog eens mocht bekijken zijn een mooie en zeer welkome bonus. En met deze bedenkingen wordt die boze reactie over het niet selecteren van een waarneming wel heel onbeduidend. Hopelijk leest mijn klacht-indiener ook deze post en beseft hij dat zijn berichtje toch wel echt buiten alle proporties was. Hopelijk...

podium2.jpg

En dan had ik het nog niet gehad over ons trektel-podium van weleer.

Blinkend.

Ondertussen gaat het vogeltjes-leven ongestoord verder. Dit weekend nog een stevige lel gegeven aan mijn ekster-aantal. Zaterdag 6 stuks en vandaag maar liefst 16 stuks kunnen ringen. Het blijven schitterende beesten. De kleuren die je te zien krijgt als de zon op hun op het eerste zicht zwarte veren valt zijn gewoon onbeschrijfelijk. Ik ga weer niet opnieuw de loftrompet steken over deze voor mij zwaar tekortgedane beestjes. Want dan val ik weer maar eens in herhaling.

Daarna nog wat bosuilenkasten gecontroleerd. Eentje was bezet en mevrouw bosuil liet zich ook even mooi bekijken. Na controle bleek er een legsel met twee eieren aanwezig. Dus denkelijk komt deze soort ook dit jaar weer op mijn bilan.

En tenslotte op zoek geweest samen met Etienne naar horsten van roofvogels. We konden er drie vinden en tussendoor genieten van mooie panorama's en zingende heggemussen, lijsters, koolmezen, pimpels, matkoppen en meer vogels die de lente voelden aan hun instrumenten. De tjiftjaf hield voor ons voorlopig zijn snaveltje dicht en dus konden we onze namen dit jaar niet bijschrijven bij de vogelkijkers die de vroegste tjif ooit voor de Fruitstreek scoorden. Maar dit is de belangrijkse bijzaak van dit weekend, echt waar.

 

04-03-18

De kraan stond open.

057.JPG

De voorbije twee dagen zijn er over mijn hoofd minstens 3.500 kraanvogels gepasseerd. En ik heb er daar juist nul komma nul van gezien. Telkens als er een golf wordt aangekondigd van deze majestueuze doortrekkers kan ik er mijn hoofd op verwedden dat iedereen er wel een mooi V-tje van ziet. Behalve bibi.

Vertrekken.

Want als er één soort is waar ze bij redelijke zekerheid kunnen voorspellen wanneer ze zullen voorbijkomen dan zijn het wel kraanvogels. Heel wat grus-grus-fanaten houden de overwinteringsplaatsen in het oog en laten op elk medium weten wanneer ze verkiezen om naar het zuiden of het noorden te vertrekken. Afhankelijk van de beweringen van de weermannen, die ondertussen toch wel wat juister kunnen voorspellen, kan je dan zelfs voorzien over welk deel van ons landje ze voorbijkomen. En dan is het afwachten wanneer ze voorbijtrekken. Maar zelfs dat kan redelijk precies voorspeld worden. De kwestie is dan om op het juiste moment op de juiste plek te staan. En daar zit mijn knoop. Een uurtje op de telpost in Oetersloven zonder kranen, anderhalf uurtje in Koninksem met een mooi zicht op een brede horizon waar ook geen enkele kraan zich liet bekijken. En tijdens een verplicht bezoek aan een voetbalwedstrijd ook meer omhoog gekeken dan naar die 22 sportievelingen evenveel kraanvogels gezien als eer doelpunten werden gescoord (het werd dus 0-0). En ondertussen spuwde mijn GSM constant berichtjes vanuit de wathsapp-groep waar het woordje kraanvogels telkens in voorkwam. Frusterend. Maar dat is nu eenmaal het lot van een vogelkijker. Ik en kraanvogels, het zal nooit een goede combinatie worden.

Oever.

Maar gelukkig kon ik in de week toch een nieuwe Fruitstreker scoren. En deze keer eentje die ik zelf ontdekte. Een niet zo vaak voorkomende prestatie. Jammer genoeg was ik alleen en mijn fototoestel lag thuis in de kast. Want tegenwoordig moet je zorgen voor een bewijsfoto, zeker met een niet zo vanzelfsprekende soort als deze.

Tijdens een voormiddagje verlof ging ik op pad om, jawel, kraanvogels te zoeken die waren aangekondigd. En aan een hoop veevoeder zat een mooi groepje klein grut. Dus even gestopt om ze wat grondiger te bekijken. Graspieper, gras, gras, gras, witte kwik, gras, gras,… Hola, dat was een andere pieper. Het beestje was zo goed om vlak bij mijn wagen te komen rondtrippelen. Eerste idee was waterpieper, maar hij was toch wel erg donker gekleurd en die wenkbrauwstreep was toch wel heel miniem. Dus mijn vogelgids op mijn GSM er bij gehaald en alle kenmerken één voor één afgecheckt. Vage streping op borst en flanken, grijswitte onderdelen, heel vage vleugelstreep, zo goed als geen wenkbrauwtreep, lange en vrij donkere snavel, donkere poten en vuilwitte buitenstaartpennen. Dit was zonder twijfel een oeverpieper. Een soort die je bij ons bijna niet tegenkomt. De locatie was echt totaal verkeerd. Maar hij zat er wel. Daar kunnen geen 3.500 kraanvogels tegenop. Hoewel...

3811741_f1a4f9fc.jpg

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende